Hoe kun je dat constante gevoel van trek verminderen?

26 september 2018
1028

Laat ik allereerst beginnen met dat wanneer je echt trek hebt je zeker wat moet eten. Het is ontzettend belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Er zit natuurlijk wel een verschil tussen écht trek hebben en zin hebben in een snicker ;) 

Als je eet bereikt je lichaam een gevoel van verzadiging zodat je kunt stoppen met eten. Wanneer je bezig bent met een gezonde leefstijl en probeert minder te eten kun je vaak een gevoel van trek ervaren, terwijl je juist minder wilt eten. Hierdoor blijf je de hele dag maar aan eten denken. Hoe kun je dit gevoel verminderen of zelfs voorkomen?

Tip 1: Voeg bij elke maaltijd een portie eiwitten toe. Denk aan zuivelproducten als yoghurt, kwark of kaas maar ook aan vlees, vis, eieren, peulvruchten en sojaproducten.

Tip 2: Ga voor volkoren en verwerk extra voedingsvezels in je maaltijden. Voorbeelden zijn zilvervliesrijst, volkorenpasta, peulvruchten, aardappelen en groenten en fruit.

Tip 3: Kies bewust voor vetrijke producten, maar neem een klein portie. Wanneer je eiwitten, koolhydraten en vetten met elkaar vergelijkt qua verzadiging, lijken vetten de minste invloed te hebben op het verzadigingsgevoel. Waarschijnlijk komt dit doordat vetrijke producten vaak smaakvol zijn, waardoor er sneller meer wordt gegeten en het verzadigingsgevoel pas later opmerkt.

Tip 4: Creëer volume in je maaltijden door producten met een laag calorische waarde toe te voegen. Een portie wortelen van 200 kcal is qua volume een stuk groter dan een portie pinda's van 200 kcal. Door meer volume te eten treed sneller het gevoel van verzadiging op en bovendien kost het ook meer tijd om op te eten. Creëer volume door groenten aan de maaltijden toe te voegen en te kiezen voor magere producten zoals kipfilet, biefstuk, witte vis en magere zuivelproducten.

Tip 5: Eet aandachtig en bewust. Zet de tv uit en leg je telefoon even weg. Wanneer je afgeleid bent treed het verzadigingsgevoel vertraagd op en eet je sneller meer dan je nodig hebt.