Veel voorkomende sportfabels

08 juli 2019
749

Over sporten bestaan veel misverstanden. Zo zou krachttraning je in een enorme spierbundel veranderen en wordt er gezegd dat je spieren in vet veranderen zodra je stopt met bewegen. Feit of fabel? 

 

Spieren veranderen in vet als je stopt met trainen

Fabel: Spieren en vet zijn twee volledig verschillende weefsels die niet verwisselbaar zijn. Er zijn twee redenen waarom mensen toch vaak denken dat spieren in vet veranderen als zij stoppen met trainen:

1. De spieren gaan van strak naar slap als ze niet worden gebruikt en nemen af in grootte.

2. Veel mensen stoppen met trainen, maar passen de hoeveelheden die zij eten niet aan. Als je minder traint, hoef je ook minder te eten.

Je moet ten minste twintig minuten trainen voordat je vet gaat verbranden

Fabel: Bij iedereen ligt het punt waarbij zijn of haar lichaam vet gaat verbranden anders. Dit punt wordt deels bepaald door erfelijkheid, maar vooral ook door de mate van fitheid.

Als je fitter wordt, zal je lichaam beter worden in het verbranden van vet. Het is belangrijk om op te merken dat elke lichamelijke activiteit impact heeft op de vetverbranding. Dus elke keer als je beweegt, is het de moeite waard.

Weerstands- en krachttraining belemmeren gewichtsverlies 

Fabel: Krachttraining is een goede toevoeging aan cardio-oefeningen, omdat het helpt de spiermassa te behouden, de stofwisseling te verbeteren en het vet te verminderen. Vanaf ons twintigste levensjaar daalt onze stofwisseling met ongeveer 1 tot 2 % per tien jaar. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van spieren die met leeftijd en verminderd gebruik afnemen

Wonderapparaten en -middeltjes kunnen je fit krijgen zonder enige inspanning

Fabel: De gouden regel: als je niets doet, gebeurt er ook niets. Tv-reclames en advertenties in tijdschriften zijn gevuld met apparaten, middeltjes en supplementen die beloven dat je snel fit wordt zonder enige inspanning. Maar, voordat je je creditkaart tevoorschijn haalt: wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn. Trap er dus niet in!

Als je vaak sit-ups doet, verdwijnt het vet rondom je buik

Fabel: Plaatselijke vetvermindering bestaat niet. Het trainen van specifieke spiergroepen in bepaalde delen van het lichaam verbrandt dus niet per definitie het vet in die gebieden.

Denk hier eens aan: als plaatselijke vetreductie zou werken bij alle chronische kauwgometers, dan zouden zij allemaal een smal gezicht hebben ;)