Veel of nauwelijks zweten tijdens een workout?

28 augustus 2018
1720

Dit vertellen jouw zweetdruppels over je sportprestaties.

Zweten is voor veel mensen genant of een ergernis. Zweten is echter een bijzonder noodzakelijk lichamelijk proces! Dit is namelijk de belangrijkste methode van je lichaam om overtollige warmte af te voeren. Wanneer je zweetkliertjes vocht produceren, verdampt dat op je huid. Bij die verdamping komt kou vrij, met als gevolg dat je lichaam weer iets afkoelt.


Hoe veel je zweet is per persoon verschillend. Gemiddeld heeft iedereen tussen de twee en vier miljoen zweetkliertjes over het hele lichaam – wat dus al flink verschil kan maken. Daarnaast zijn die kliertjes niet bij iedereen even actief! Gemiddeld zweten mannen wel wat meer dan vrouwen (hoewel ze gemiddeld ook minder kliertjes hebben). Naast geslacht is ook lichaamsgrootte een factor die veel uitmaakt. Kleinere mensen zweten over het algemeen minder. Daarnaast kan veel spier- of vetmassa ook tot meer transpiratie leiden.

Al met al is je zweetvolume dus van flink wat factoren afhankelijk, zoals geslacht, lichaamsbouw en simpelweg je genen. Daaruit kun je eigenlijk al direct concluderen dat het niet mogelijk is om een directe link tussen veel zweten en hevige inspanning te leggen! Iemand die van zichzelf al veel zweet, zal veel minder hoeven te doen om druipend uit de sportschool te komen.

Je hoeft je dus zeker niet te schamen als je extreem zwaar zweet (of juist niet) terwijl je aan het sporten bent. Wel kan een goede zweetproductie juist betekenen dat je conditie er goed aan toe is. Mensen die regelmatig trainen hebben namelijk vaak actievere zweetkliertjes, omdat het lichaam gedwongen is de warmteregulatie efficiënter te maken.