Hoe zorg je voor spiergroei?

17 april 2019
848

Naast een toename in kracht kun je ook spiergroei realiseren door middel van krachttraining. Spiergroei wordt ook wel hypertrofie genoemd. Hypertrofie staat trouwens niet alleen centraal als jouw doel spieropbouw is. Is jouw doel vetverbranding, dan is jouw doel namelijk het minimaliseren van spierafbraak en het behouden van spiermassa. Maar wat is hypertrofie precies? En wat is er nodig om hypertrofie te realiseren?  

 

Hypertrofie is het groter worden van je spiervezels door een toename van eiwitten in je spiervezels. Je hebt verschillende soorten spiervezels, namelijk type 1 spiervezels en type 2 spiervezels. Type 1 spiervezels zijn bestand tegen vermoeidheid, omdat het zuurstoftransport heel goed is. Ze hebben echter weinig kracht en weinig energie om de spieren snel aan te kunnen spannen. Type 2 spiervezels zijn minder bestand tegen vermoeidheid, omdat het zuurstoftransport slecht is. Ze kunnen daarentegen wel meer kracht leveren, wat betekent dat je lichaam deze spiervezels goed kan inzetten bij krachttraining.

Om hypertrofie, ofwel spiergroei, te bewerkstelligen is het belangrijk om bepaalde mechanismen in je lichaam te optimaliseren. Door spierspanning tijdens je training worden je spiervezels verstoort, waardoor ze zich moeten aanpassen. Tijdens krachttraining creëer je daarnaast spierschade en metabole stress wat ook een rol speelt bij spiergroei. Tevens is het belangrijk dat je zorgt dat jouw eiwitbalans optimaal is. De samenwerking van al deze mechanismen zorgt voor spiergroei.