Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

28 maart 2019
715

Het advies van de Gezondheidsraad is verzadigde vetten te vervangen door enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren.

 

Verzadigde vetten zouden namelijk leiden tot een ongunstige stijging van cholesterol, wat een verhoogde kans op hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Uit steeds meer onderzoeken blijkt echter dat verzadigde vetten zorgen voor een neutraal of zelfs positief effect op de verhouding cholesterol bevattend HDL en daarmee op hart- en vaatziekten. Een voorbeeld hiervan zijn de verzadigde vetzuren in melkproducten of bijvoorbeeld kokosolie.

Het effect van verzadigd vet is minder duidelijk dan aanvankelijk werd gedacht. De invloed van verzadigde vetten op je gezondheid blijkt wel minder slecht dan verwacht. Daarom zou het goed kunnen zijn dat de Gezondheidsraad het advies rondom verzadigde vetten in de toekomst aan zal passen. 

Daarom luidt mijn advies: Varieer! Gebruik voornamelijk olijfolie tijdens het koken en zo af en toe ook gewoon lekker roomboter of kokosolie. Niet te veel natuurlijk! Zorg dat je verschillende producten in huis hebt en varieer. Zo krijg je verschillende vetzuren binnen.