Heeft het drinken van koffie een negatieve invloed op de waterbalans?

20 juni 2019
702

Koffie is één van de meest gedronken dranken ter wereld. Vaak wordt het gedronken om moeheid tegen te gaan en alert te blijven. Het bekendste bestanddeel van koffie, cafeïne, zorgt namelijk voor een stimulerende werking. Maar draagt koffie ook bij aan jouw dagelijkse waterinname? Er wordt namelijk ook wel eens beweerd dat koffie leidt tot uitdroging en dat het daardoor juist een negatieve invloed zou hebben op je waterbalans. 

 

Koffie bevat net als thee geen calorieën, als je er geen suiker of melk aan toevoegt. Eén kop koffie bevat tussen de 60 en 100 miligram cafeïne per kop, afhankelijk van de soort koffie en de bereidingswijze. Dat betekent dat een kop koffie twee keer zoveel cafeïne bevat dan een kop thee. Cafeïne zorgt voor een tijdelijke verbetering van je lichamelijke en mentale prestatievermogen. Je moeheid wordt verdreven en je bent alerter. Als je teveel koffie drinkt kan cafeïne echter ook nadelig werken. Je kunt klachten krijgen als nervositeit, hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen en angstgevoelens. Zorg daarom dat je niet meer 500 miligram (ongeveer 6 kopjes koffie) cafeïne binnenkrijgt per dag. Wil je toch koffie drinken, kies dan voor een cafeïnevrije variant. 

Cafeïne is een stof die vaak voorkomt in pre-workout producten. Cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat jij beter presteert tijdens je trainingen. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende drinkt tijdens je training. Het is belangrijk te zorgen dat je een dorstgevoel voor bent, omdat de signalen tussen je hersenen en een dorstgevoel ontregeld zijn tijdens inspanning. Uit onderzoek blijkt echter niet dat koffie leidt tot uitdroging. Cafeïne kan er wel voor zorgen dat je vaker naar de toilet moet. Dit houdt echter niet in dat je ook daadwerkelijk uitdroogt. Inspanning kan het effect dat je van cafeïne vaker naar het toilet moet juist afremmen.

Cafeïne is het belangrijkste bestanddeel van koffie. Cafeïne zorgt voor een tijdelijke verbetering van lichamelijk en mentaal prestatievermogen. Als je teveel cafeïne tot je neemt kan het echter wel nadelige gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij er vaker van naar de toilet moet. Dit betekent echter niet dat cafeïne leidt tot uitdroging. Koffie kun je dus ook bij jouw dagelijkse waterinname meetellen. Zorg wel dat je zoveel mogelijk gefilterde koffie drinkt, omdat je dan niet teveel cafestol en kahweol in je lichaam krijgt. Dit kan namelijk van invloed zijn op je cholesterolgehalte.