De beste methode om af te vallen

11 augustus 2018
914

Ik wil afvallen, maar wat is nu de beste methode?

 

Wat is de beste methode om af te vallen: minder vet of minder koolhydraten? In het verleden werd vaak de focus op de vetten gelegd, maar tegenwoordig hoor je juist veel over het beperken van koolhydraten. Hoe zit dat nu precies?

Energie Energie (oftewel kilocalorieën, afgekort kcal) krijgen we met onze voeding binnen. Ze worden geleverd door vetten, eiwitten, koolhydraten en alcohol. Deze voedingsstoffen leveren allemaal een andere hoeveelheid energie, namelijk: 1 gram eiwit: 4 kcal 1 gram koolhydraten: 4 kcal 1 gram vetten: 9 kcal 1 gram alcohol: 7 kcal

Hoe kun je deze kennis gebruiken om af te vallen? Om af te vallen moet je minder energie (calorieën) binnen krijgen en/of meer energie verbruiken. Op die manier gaat je lichaam de vetreserves aanspreken en val je dus af.

Je kunt afvallen door zowel de koolhydraten, de vetten als de eiwitten te verlagen. Het is heel persoonlijk welke manier het beste bij jou past. Voor een gezond voedingspatroon heb je zowel koolhydraten, eiwitten en vetten nodig. Dus helemaal één van deze voedingsstoffen schrappen is niet gezond. Het gaat om een beetje van alles minderen of de nadruk leggen op een voedingsstof. Zo kan het beperken van koolhydraten, bijvoorbeeld bij diabetes, wel goed helpen om af te vallen. Maar sport je juist veel, dan kun je soms beter wat meer koolhydraten en eiwitten gebruiken en de vetten beperken. Er zijn dus verschillende wegen die je naar je doel kunnen brengen. Benieuwd wat voor jou het beste werkt én wat het beste bij jou past? Neem contact op met ons voor een voedingsadvies op maat!