Angst voor koolhydraten terecht?

17 januari 2019
647

Rond de jaren 80 werd vet als de grote boosdoener voor overgewicht en hart- en vaatziekten gezien. Hierdoor zijn we minder vet gaan eten en meer light producten gaan consumeren. Vetten maken ons immers dik, althans dat dachten we! Tegenwoordig zien we een verschuiving naar het minderen of zelfs nauwelijks eten van koolhydraten. Is deze angst voor koolhydraten terecht?

 

Voeding is een hot topic en er wordt veel over geschreven en gelezen. Wat veel mensen niet weten is dat deze artikelen vaak niet of nauwelijks wetenschappelijk zijn onderbouwd. Daarbij is voeding onderhevig aan trends en veel marketeers spelen slim in op het huidige overwichtsprobleem.

Koolhydraten maken gewoon deel uit van een gezonde leefstijl. Ze leveren ons immers de benodigde brandstof. Een auto zonder benzine kan ook niet rijden. Bovendien heb je deze brandstof ook nodig voor de dagelijkste activiteiten, zoals je werk en sport! Denk aan volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, aardappelen, fruit etc. Wanneer je doel is om af te vallen, kun je er baat bij hebben je koolhydraatinname te verminderen. Dit resultaat kan tevens ook worden behaald door het verminderen van vetten. Het gaat om een juiste verdeling van zowel koolhydraten, eiwitten en vetten. De totale energiebalans is uiteidenlijk altijd leidend.